T-paidan teko-ohjeet aloittelijalle

Joka kysyi FB:n Ompeluelämää-ryhmässä ohjeita t-paidan tekoon aloittelijalle. Kopioin tähän saman vastauksen, mitä vastasin hänellekin. Muistan, kun itse en ollut pahemmin ommellut, mutta halusin ommella paidan. Nyt muutaman vuoden jälkeen, kun tiedän kaiken mitä tiedän, olisin hyötynyt eniten seuraavista ohjeista:

  • Tilaa Ottobren sivuilta ”Creative Workshop 303 – Naisten parhaat topit” -kaava
  • Osta elastaanitrikoota kangaskaupasta, esimerkiksi sellaista, jossa on 95% puuvillaa ja 5% elastaania. Kaavasta löydät tiedon kuinka paljon kangasta tarvitset, kun olet valinnut oman kokosi mittojen perusteella.
  • Osta kankaan väriin sopivaa resorikangasta
  • Pese kangas vähintään 40 asteessa ja resori 60 asteessa. Jos käytät ruivausrumpua, niin rummuta kangas siellä.
  • Leikkaa kankaat ja muista saumavarat
  • Katso paidan kokoamisohje Tosimummon blogista resorin ompelua lukuunottamatta
  • Katso resorin ompeluohje Ruttunutun blogista kohdasta ”No toinen tapa, jolla saumurinommel ei näy kanttauksen alta nurjalla, on tietysti se ettei käytetä saumuria…”

Tekisin itse elämäni ensimmäisen paidan ilman mitään kaavamuokkauksia, mutta sitten jos kroppa on kovasti erimallinen kuin kokotaulukoissa ja on tosiaan tarve muokata, niin helpointa on valita rinnan tai hartian kohdalta kuta kuinkin parhaiten sopiva kaava ja sitten Linnean MIW:n ohjeilla voi tarvittaessa muokata vyötärön ja lantion kohdalta leveyksiä tuohon Workshopin kaavaan. Minä olen itselleni räätälöimääni t-paitakaavaan lisännyt myös rinnanalusen ja navankohdan korkeudet ja mitannut nämä leveydet vyötärön ja lantion lisäksi haluamillani väljyysvaroilla.

Mutta minusta ensimmäinen asia on ylipäätään saada t-paita kokoon, kun siinäkin on ihan tarpeeksi hommaa ja opettelua varsinkin resorien laitossa ja kaksoineulan käytössä. Kaavoja ehtii sitten myöhemmin muokkailla. Lastenvaatteilla ja kierrätyskankailla (esim. käyttää oman vanhan t-paidan kankaat lapsen t-paitaan) on siinä mielessä hyvä aloittaa, että ei mene niin paljoa rahaa hukkaan, jos menee ihan pieleen. Ja toiseksi ihan pienet lapset eivät ole niin kriittisiä kuin mitä itse olen sen suhteen, että onko saumat suorassa malli hyvä ja resorit nätisti.