Neuleohjeet: Pipo, lapaset ja kaulahuivi

Ilmat sopivasti viilenivät juuri kun sain valmiiksi syksyn ekat neuleet, pipon, lapaset ja kaulahuivin. Jaan ohjeet muillekin, jos joku innostuu ja omaksi muistiksenikin. Neuleet on tehty pehmeästä ja pörröisestä Teddy-langasta, jota saa muistakin kuin erikoislankakaupoista ja neuleet syntyy nopeasti paksulla langalla. Noihin meni minulla yhteensä 4 kerää lankaa.

Edit: Kuulin, että Novitan on ainakin toistaiseksi lopettanut Teddy-langan valmistuksen, joten sitä voikin olla vaikeampi löytää. Näillä samoilla ohjeilla voi kuitenkin hyvin tehdä jollain toisella paksummalla langalla, esim. Eskimo-langalla. Lankakaupasta voi myös kysyä neuvoa langoista, jotka ovat suunnilleen samanpaksuista kun Teddy-lanka.

Näissä käytetty 8-paksuisia puikkoja. Kaulahuivia varten tarvitaan kaksi pitkää puikkoa ja lapasia ja pipoa varten neljä peruspuikkoa. Tosin pipon tekeminen sujuu mukavammin pyöröpuikolla, jos raaskii vielä sellaiseen investoida.

tiina_neuleetPipo

 • Kyseessä on ehkä pikemminkin myssy. Pidetään tuolla tavalla korkealla otsalla ja roikkuu hieman takaa. Näyttää tyhmältä, jos sen vetää syvälle päähän.
 • Resori: Luo 40 silmukkaa puikolle. Lähde sitten neulomaan aina  2 oikeaa ja 2 nurjaa joko pyöröpuikkoa ympäri tai neljällä puikolla (4 puikkoa x 10 silmukkaa). Neulo näin resoria 10 kerrosta.
 • Levennys: Tämän jälkeen tee yksi kierros pelkkää oikeaa niin, että aina kahden silmukan jälkeen luot uuden silmukan. Yhden kierroksen jälkeen silmukoita on yhteensä 60 (4 puikkoa  x 15 silmukkaa).
 • Jatkaa pelkkää oikeaa neuletta 25 kerrosta.
 • Kavennus ja viimeistely: Tämän jälkeen jaa silmukat neljälle puikolle (jos eivät jo ole), 15 silmukkaa per puikko ja jatka oikean neulomista niin, että neulot joka puikon lopussa kaksi silmukkaa yhteen. Jatka kaventamista siihen asti, että silmukoita on yhteensä 8 jäljellä (2 silmukkaa per puikko) ja neulo sitten kaikki 8 silmukkaa yhteen.
 • Tupsu: Leikka pahvista kaksi samankokoista ”rinkeliä”, jotka laitetaan vastakkain. Pyöritä lankaa rinkelin ympärille niin ettei pahvia enää näy ja leikkaa sitten langat poikki rinkelin reunasta. Pujota lanka rinkelin pahvien välistä ja kiristä tupsu ja tee tiukka umpisolmu. Kiinnitä tupsu pipoon, voit laittaa tupsun yli ristikkäin langat, että tupsun saa hieman tiiviimmin kiinni pipoon. (Tähän löytyy varmaan paremmat ohjeet jostain jos on epäselvää)
 • Jos tämä pipomalli ei miellytä, niin katso palmikkoneulepipon ohjet täältä.

Lapaset

 • Resori: Luo 16 silmukkaa ja lähde tekemään ympyrää neljällä puikolla (4 puikkoa x 4 silmukkaa) neulomalla aina 2 oikeaa ja 2 nurjaa. Jatka näin 10 kerrosta.
 • Levennys: Tämän jälkeen tee yksi kierros pelkkää oikeaa niin, että aina kahden silmukan jälkeen luot uuden silmukan. Yhden kierroksen jälkeen silmukoita on yhteensä 24 (4 puikkoa  x 6 silmukkaa).
 • Jatka sitten 10 kerrosta pelkkää oikeaa (peukalon reikään asti).
 • Peukalon reikä: Laita 4 silmukkaa hakaneulaan ja samalla kohtaa luo 4 silmukkaa langasta puikolle, tästä syntyy peukalon reikä.
 • Jatka tämän jälkeen neulomista normaalisti 17 kerrosta.
 • Kavennus ja viimeistely: Jatka oikean neulomista niin, että neulot joka puikon lopussa kaksi silmukkaa yhteen. Jatka kaventamista siihen asti, että silmukoita on yhteensä 8 jäljellä (2 silmukkaa per puikko) ja neulo sitten kaikki 8 silmukkaa yhteen.
 • Peukalo: Lopuksi tehdään peukalo. Ota hakaneulasta 4 silmukkaa puikolle. Poimi reiän reunasta tämän lisäksi 4 silmukkaa yhdelle puikolle ja 4 silmukkaa toiselle puikolle. Peukaloa siis neulotaan 3:lla puikolla, joilla on 4 silmukkaa per puikko. Jatkaa ympyrää kolmella puikolla 8 kerrosta. Tämän jälkeen jatka neulomista niin, että neulot joka puikon lopussa kaksi silmukkaa yhteen kunnes joka puikolla on yksi silmukka. Neulo nuo 3 silmukkaa yhteen.

neuleet

Kaulahuivi

 • Luo 28 silmukkaa. (Eskimo-langalla tehdessä kannattaa käyttää 10-koon puikkoa kaulahuivissa.)
 • Älä neulo ikinä puikon ensimmäistä silmukkaa vaan nosta se, sitten 2 oikeaa, 2 nurjaa…puikon loppuun asti, paitsi lopussa tulee 3 oikeaa (tai nurjaa toiseen suuntaan mentäessä)
 • Jatka 2 oikeaa 2 nurjaa neulomista aina puikon ensimmäisen silmukan nostaen ja puikon lopussa 3 samaa niin pitkään kuin haluat kaulahuivista tehdä. Itse käytin kuvassa olevan kaulahuivin pituuteen 2 kerää Teddy-lankaa. Kaulahuivista tulee aika paksu, joten siitä ei välttämättä tarvitse tehdä sen pidempää ellei halua.
 • Kaulahuivin tupsut: Leikkaa 104 pitkän puikon mittaista langan pätkää. Kaulahuivin päädyssä on 13 paikkaa tupsuille, laita yhteen tupsuun aina 4 lankaa. Vedä pieni lenkki lankojen keskikohdasta kaulahuivin reunan läpi ja sitten vedä toiselta puolen langat tuosta lenkistä läpi. (Tähän löytyy varmaan paremmat ohjeet jostain jos on epäselvää)

KATSO KAIKKI TÄSTÄ BLOGISTA LÖYTYVÄT NEULEOHJEET TÄSTÄ.

3 vastausta artikkeliin “Neuleohjeet: Pipo, lapaset ja kaulahuivi

 1. Hei.

  Olen juuri tekemässä lapasia ja olen kavennus vaiheessa
  mutta, en osaa kaventaa ja yllä olevat ohjeet ovat
  mielestäni vähän vaikea tulkita nin voisitko lähettää
  sähkö postiini ohjeet kaventamisesta milli-tarkalleen.

 2. Hei,

  Laitan ohjeet tähän niin muutkin näkevät.

  Kaventamisella tarkoitan, että kun olet siinä vaiheessa lapasta, että pitää alkaa kaventaa alat neuloa jokaisen puikon lopussa kaksi viimeistä silmukkaan yhteen.

  Eli neulot puikolla 4 ensimmäistä silmukkaa ihan normaalisti, mutta kaksi viimeistä silmukkaa neulotkin yhteen, eli työnnät oikeassa kädessä olevan puikon molemmista silmukoista läpi ja vedät langan niiden molemmpien silmukoista läpi yhdellä kertaa (samalla tavalla kun neulot yhtäkin silmukkaa).

  Toinen vaihtoehto silmukoiden yhteen neulomiseen on, että neulot puikon 5 silmukkaa normaalisti ja viimeistä silmukkaa et neulo ollenkaan vaan jätät sen vasemmalle puikolla. Laitat puikon tokavikan silmukan, joka siis jo neulottiin ja on jo oikealla puikolla takaisin vasemmalle puikolle. Sitten vedät tämän tokavikan silmukan sen neulottomattoman vikan silmukan läpi ja tipautat sen vikan silmukan puikolta ja tällöin jää vain yksi silmukka (se tokavika), jonka voit siirtää sitten oikealle puikolle neulottujen silmukoiden kanssa.

  Tuon puikon kahden viimeisen silmukan yhteen neulomisen teet siis jokaisen puikon lopussa kavennusvaiheessa eli neljä kertaa yhdellä kerroksella (jos siis käytät neljää puikkoa), jolloin joka kerroksella silmukoiden määrä puikolla vähenee yhdellä.

  Tämän tarkemmin en osaa näin kirjallisesti neuloa. Kannattaa kysyä joltain neuvoa tai sitten kirjakaupoista (ja myös netistä) voi löytyä kuvallisia ohjeita miten kavennetaan.

 3. Kiitos hienoista ohjeista! Olen juuri neulomassa tuupi huivia itselleni, ja tarvitsisin ohjeet pipoon samalla langalla, mutta täältähän ne löytyivätkin helposti. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.