INCI-lista kertoo totuuden kosmetiikasta

Luonnonkosmetiikkavillitykseni myötä olen alkanut tutkia kosmetiikkapurkkien INCI-listoja (”The International Nomenclature of Cosmetic Ingredients”), eli purkin/pakkauksen takapuolella pienellä printillä olevia Ingredients-listoja, joissa lukee mitä aineita niissä on käytetty. Käytän nykyään esim. joko Lily Lolon tai Sassy Minerals -meikkivoidetta, molemmat koostuvat tasan viidestä eri ainesosasta. Aiemmin meikkivoiteena käyttämäni Cliniquen Anti-Blemish Solutions taas sisältää lähes 40 eri ainesosaa.

Luonnonkosmetiikka ja mineraalimeikit ovat nyt ”muotia”, niinpä monet suuret kosmetiikkabrändit ovat tuoneet omat mineraalimeikkinsä ja ”luonnolliset tuotteensa tai tuotelinjansa”. INCI-lista paljastaa kuitenkin näidenkin suhteen karun totuuden, tuotteisiin on kaiken kuran joukkoon lisätty vähän jotain mineraalia tms, jonka ansiosta tuotetta voidaan markkinoida esim. mineraalimeikkinä. Nämä tuotteet koostuvat kuitenkin edelleen useista eri aineisosista, joiden joukossa esim. mahdollisesti allergiaa ja jopa syöpää aiheuttavia parabeeneja jne. Itse luulin aiemmin virheellisesti, että apteekissa myytävä kosmetiikka olisi jotenkin ”puhtaampaa”, mutta INCI-lista paljasti, että samat parabeenit ja silikonit niissäkin. Lukekaa siis hyvät ihmiset INCI-listoja, älkääkä uskoko siihen kusetukseen!!

Lisäys 25.9.2011: Lue myös mineraalimeikkien terveysriskeistä.

Alussa olin itsekin ihan päästäni pyörällä, mutta nyt olen oppinut, että millään mitä tuotteesta kerrotaan ei ole merkitystä, vain INCI-lista on tärkeä. Kosmetiikan INCI-listat voivat näyttää heprealta, mutta loppujen lopuksi ei se ole niin hankalaa. Mitä aiemmin listassa ainesosa on mainittu, sitä enemmän sitä on käytetty. Yleensä on parempi, mitä lyhyempi lista on. Kannattaa vältellä kaikkia tuotteita, joissa on paraben-loppuisia ainesosia ja epämääräisiä kirjain-/numeroyhdistelmiä. Paulan kosmetiikkasanakirja valottaa, mitä ainesosat todella ovat. Helpointa on suosia esim. Ruohonjuuressa myytäviä luomusertifioituja tuotteita, joita löytyy esim. Weleda-, Lavera- ja  Urtekram-merkeiltä jne. Laadukkaita kohtuuhintaisia mineraalimeikkejä taas löytyy parhaiten verkosta, esim. juurikin aiemmin mainituilta Lily Lololta ja Sassy Mineralsilta.

Vaikka luonnonkosmetiikan ja mineraalimeikkien sanotaankin olevan nyt muotia, niin itse olen tästä hieman eri mieltä. Naiset ovat sosiaalisessa mediassa valistaneet toisiaan kosmetiikan haitallisista aineista ja tietoisuus on kasvanut. Itselläni ei ainakaan ole mitään aikomustakaan palata ns. peruskosmetiikkaan. Miksi ihmeessä palaisinkaan? Tuotteet pääosin ihan yhtä laadukkaita, jopa laadukkaampia, hinnoissakaan ei ole merkittäviä eroja. Ainoa ero on siinä, että tuotteissa on vähemmän ihmisen terveydelle haitallisia ainesosia ja niiden valmistuksessa on enemmän kunnioitettu luontoa. Uskon, että eivät muutkaan luonnonkosmetiikkaan siirtyneet palaa ns. peruskosmetiikan pariin, sen sijaan kuluttajien liikehdinnän myötä isot kosmetiikkabrändit tulevat todennäköisesti tuomaan omat luonnonmukaiset tuotelinjansa ei pelkästään vain markkinoinniltaan vaan myös INCI-listaltaan.

Tietoisuus lisääntyy vauhdilla myös ruuan parissa. Käykää lukemassa Taloussanomista juttu ruokateollisuuden vedätyksistä. Toivotaan, että saamme jatkossa Suomeen kohtuuhintaisia luomutuotteita ja jopa kokonaisia kauppoja. Myös ruuissa ”INCI-listan” tarkkailu kannattaa, vaikka epäilenkin, että nekään eivät välttämättä paljasta ikävä kyllä kaikkea.

Yksi vastaus artikkeliin “INCI-lista kertoo totuuden kosmetiikasta

  1. Paluuviite: Twitted by incihaku

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.